Uzun bir süre boyunca yurt dışında üniversite okumak için gerekenler nelerdir sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor olabilirsiniz. Hayallerinizin peşinden gitmek için kendinize en uygun olan seçeneği arıyor olabilirsiniz. Bu zorlu süreçte karar vermek kolay değildir. Bir kere yurt dışında eğitim almaya karar verdikten sonra sorular artmaya başlar. Hangi ülkede istediğiniz şartlara sahip olursunuz? Hayalinizde olan okula kabul edilir misiniz? Aynı anda kaç tane üniversiteye başvurabilirsiniz? Bunun gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Yurt Dışında Okumak İçin Gerekenler Nelerdir?
Yurt dışında okumak için öncelikle mutlu olacağınız bölümü seçmelisiniz. Eğitiminizi ne yönde sürdürmek istediğinize emin olmalısınız. Bu yüzden hangi bölümün size neler katacağını iyi araştırmalısınız. Bölüm seçiminizi yaparken alacağınız dersleri incelemelisiniz. Sadece bunlar yeterli değildir. Bu konuda detaylı olarak yaptığımız sıralamayı da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Ülke seçimi
Doğru ülke seçimi için birtakım kriterlere önem vermek gerekir. Gitmek isteğiniz ülke uzaklığı da bu kriterlerden biridir. Bu kriterler arasında seçtiğiniz üniversitenin ülkenize yakın olması sizin için iyi olabilir. Böylece acil durumlarda rahatça evinize gidebilirsiniz. Eğer kriterleriniz bunlar ise Avrupa ülkelerini düşünebilirsiniz.
Okul listesi
İlk başlarda seçtiğiniz ülkede eğitim almak istediğiniz bölümlerin hangi üniversitelerde yer aldığını araştırmanız gerekir. Bu sayede yaptığınız liste hazırlık döneminizde size kolaylık sağlar.
Akademik Eş Değerlilik
Öncelikle seçilen okulların içerisinde akademik yönde eş değerde uygunluk gösterecek okulları bulmanız gerekmektedir. Mezuniyet not ortalamasının okulun istediği ortalamaya uyup uymadığı bu noktada çok önemlidir.
Bütçe Eş Değerliliği
Eğitim için ayırmış olduğunuz bütçeyle, okulun maliyetinin eş değerde olması, en önemli ve en gerçekçi tercih nedeni olmaktadır. Okulun yılık eğitim ile yaşam masrafları nedir? Buna karşılık benim bütçem nedir? Bu soruları doğru cevapları bulmalısınız. Böylece hem siz hem de aileniz zor durumda kalmaz.
Okulun Bulunduğu Yer ve Yabancı Öğrencilere Sunulan Olanaklar
Okulun yeri, sizin için belirleyici bir etken olmayabilir. Aslında dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bunun sebebi gittiğiniz yerde rahat edip edemeyeceğinizden emin olmaktır. Okula yerleşim sürecinde destek veriyorlar mı? Yabancı öğrenciler için oryantasyon programı var mı? Konaklama ve sosyal imkanlar neler gibi soruların cevabını bilmek önemlidir. Bu bilgilerle yola çıkarsanız eğitim hayatınız daha verimli geçer.
Lisans ve Yüksek Lisans İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Lisans İçin Gereken Evraklar
- Uluslararası öğrenci başvurusu formu
- Başvuru ücreti
- Lise transkripti
Lise mezuniyeti belgesi
Referans mektubu
TOEFL, SAT sonuçları - Banka referans mektubu
Yüksek Lisans İçin Gereken Evraklar
- Uluslararası öğrenci başvurusu formu
- Başvuru ücreti
üniversite transkripti
Üniversite mezuniyeti belgesi
Referans mektubu - Özgeçmiş
TOEFL ve GMAT sonuçları
Banka referans mektubu
Yurt Dışında Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bütün aşamalardan sonra başvuru aşamasına geldiğinizde de aynı hassasiyeti göstermeniz gerekmektedir. Bu noktada en dikkat edilmesi gereken husus ise her üniversitenin kendisine göre belirlediği kayıt tarihidir. Son kayıt başvuru tarihini kaçırmamanız şarttır. Bu tarih bir gün bile geciktirildiği takdirde, yeni kayıt dönemine başvurmak zorunda kalırsınız. Okuyacağınız lisans seviyesine göre yukarıdaki başlıkta verilen belgeler, doğru ve temiz şekilde posta yolu ile iletilmelidir.
İlk yorum yapan siz olun