İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Disleksi Nedir?

Disleksi, çok fazla karşılaşılan ancak genellikle fazla bilgi sahibi olunmayan bir durumdur. Bu nedenle hakkında bilgi sahibi olmak, belirtileri anlamayı kolaylaştıracaktır. Disleksi nedir? Belirtileri nelerdir? Sorusu da tüm cevapları içermektedir. Disleksi; kişinin genellikle okuduklarını anlamak ve yorumlamakta güçlük çektiği bir öğrenme bozukluğudur. Disleksinin belirtileri de semptomları da kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Koşullu her bireyin benzersiz şekilde güçlü ve zayıf yönleri olacaktır.

Disleksiye sahip olan kişiler okuma, anlama ve kelimeleri ezberlemede zorluklarla karşılaşırlar. Bununla birlikte, bozukluğun erken tespiti ve diğer yöntemlerle sözcüklerin öğrenilmesine destek sağlanması, durumu iyileştirmelerine yardımcı olur. Disleksi yaygın bir hastalıktır ve nüfusun yüzde 5 ila 10’unu etkilediği tahmin edilmektedir. Disleksinin en yaygın belirtilerinden bazıları burada özetlenmiştir. Bazı durumlarda, çocuk okula başlamadan önce disleksi semptomlarını tespit etmek mümkündür.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Anaokulu öğrencileri Belirtiler şunları içerebilir:

  • Aynı yaştaki diğer çocuklara kıyasla gecikmiş konuşma gelişimi (bunun birçok farklı nedeni olabilir)
  • Uzun kelimeleri düzgün telaffuz edememe veya cümleleri “karmaşa” gibi konuşma sorunları (örneğin, “helikopter” yerine “hesilopter” demek)
  • Kullanılacak doğru kelimeyi hatırlayamama veya cümleleri yanlış bir araya getirme gibi sözlü dili kullanarak kendilerini ifade etme sorunları

İlkokul ve ortaokul öğrencileri

  • Okuma güçlüğü ve sınıftaki diğer çocuklara göre daha yavaş okuyabilir.
  • Bilgileri işlemede ve bir şeyleri sıralı bir sırayla ezberlemede zorluk
  • Okumak ve yazmak daha uzun sürer

Disleksi belirtileri okul öncesi çağın başlarında ve ergenlerde görülebilmektedir. Yetişkinlerin disleksi teşhisine yol açabilecek belirgin semptomları vardır.

Gençler ve yetişkinler

  • Kelimeleri yanlış telaffuz etme veya metni ezberlemede veya matematik yapmada zorluk
  • Sesli okumada zorluk
  • Bir hikayeyi aktarmada zorluk
  • Kötü el yazısı
  • Düşük akademik performans

Disleksi Türleri Nelerdir?

Disleksi nedir? Belirtileri nelerdir? Sorusu sonrası Disleksi türleri nelerdir? Sorusu da önem taşır. Resmi bir disleksi tanı türü yoktur. Daha önce disleksi birkaç farklı türde sınıflandırılmıştır. Ancak yeni sınıflandırmalar, semptomlara dayalı olarak önerilen birkaç türü içermektedir.

  • Fonolojik disleksi

Buna disfonetik veya işitsel disleksi de denir. Bu tip disleksi olan kişiler, tek tek harflerin ve hecelerin seslerini işlemede zorluk çekerler. Ve bunları yazılı formlarla eşleştiremezler.

  • Yüzeysel disleksi

Buna diseidetik veya görsel disleksi de denir. Bu tip disleksi, muhtemelen görme sorunlarından veya beyindeki görsel işleme güçlüklerinden kaynaklanan, tüm kelimeleri tanıma zorluğu ile kendini gösterir. Kelimeleri tanımakta güçlük çeken bu kişiler kelimeleri öğrenmekte ve ezberlemekte zorlanabilirler.

  • Çift eksiklik disleksi

Çift eksiklik disleksisi olan kişi hem fonolojik süreçte hem de adlandırma hızında eksiklikler gösterir.

Disleksi Nedenleri?

Disleksi nedir? sorusundan sonra disleksinin nedenleri de önemli bir noktadır gelin disleksinin nedenlerine göz atalım. Disleksi, kişinin etkili bir şekilde uyum sağlayamadığı okuma becerilerindeki aşırı yüklenmeden kaynaklanabilmektedir. Disleksi, doğumda mevcut olan ve birçok unsuru içeren çok faktörlü bir etiyolojiye sahip bir durumdur. İlgili öğrenme bozukluğu ile ilgili genlerin kalıtımı ve bu durum aileden geçebilmektedir. Erken doğum veya düşük doğum ağırlığı da nedenler arasında yer almaktadır. Hamilelik sırasında nikotin, uyuşturucu ve alkol gibi zararlı maddelere maruz kalmak fetal beyin gelişimini etkilemektedir. Fetüsün beyin gelişimi, hamilelik sırasında annedeki enfeksiyonlar nedeniyle değişebilmektedir.

Okuma ve anlama ile ilgili beyin bölümlerindeki farklılıklar, çok genç yaşta strese maruz kalmak da disleksinin diğer nedenleridir. Disleksi doğumda mevcut olmasına rağmen, beyin hasarı, felç veya demansı olan yetişkinlerde disleksi semptomları gelişebilmektedir. Disleksi yaşla birlikte kötüleşebilir. Ancak bu liste kapsamlı değildir. Çoğu durumda, belirli bir neden de bulunamayabilir. Bu öğrenme güçlüğünün sebep olduğu ilgili sorunlar da vardır. Disleksisi olan bazı kişilerin doğrudan okuma veya yazma ile bağlantılı olmayan başka sorunları da vardır.

Bunlar şu sorunları içerir:

  • Sayılarla ilgili zorluklar (diskalkuli)
  • Zayıf kısa süreli hafıza
  • Dikkat eksikliği de dahil olmak üzere konsantrasyon sorunları 
  • Zayıf organizasyon ve zaman yönetimi
  • Gelişimsel koordinasyon bozukluğu (dispraksi) gibi fiziksel koordinasyon sorunları

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın