Bazı tehlikeli işler veya meslekler, sizden mesleki yeterlilik belgesi talep etmektedir. Eğer siz de mesleki yeterlilik belgesi nedir ve nasıl alınır bilmiyorsanız doğru yerdesiniz! Mesleki yeterlilik belgesi, belgelendirme kuruluşlarınca, ulusal yeterliliklerde tanımlanan esaslara göre uygulanan ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin sonunda başarılı olabilen bireylere verilen bir belgedir. Esas itibarıyla kişinin, söz konusu yeterlilikte, bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu belirten resmi bir belge niteliği taşır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Neden Gerekli?
Mesleki yeterlilik belgesi nedir nasıl alınır sorusunun cevabı kadar mesleki yeterlilik belgesinin neden gerekli olduğunu bilmeniz de oldukça önemlidir. Tehlikeli ve çok tehlikeli meslek gruplarında çalışan işçilere, yeterlilik belgesi Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından zorunlu hale getirilmiştir.
Mesleki yeterlilik belgesinin amacı, insanların o işi yapıp yapamayacağı konusunda bilgi sahibi olmaktır. Özellikle tehlikeli işlerin olduğu sektörlerde hayati öneme sahiptir. İnşaat sektörü ya da diğer tehlikeli iş sektörlerinde mesleki yeterlilik belgesi istenir ve belgesi olmayanların iş alımı gerçekleşmez.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimler İçin Geçerli?
Mesleki yeterlilik belgesi nedir artık biliyoruz. Peki, ama bu belge kimler için geçerli? Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen ve ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliklerini belgelendirmek isteyen herkes mesleki yeterlilik belgesi alabilir. Şimdi gelelim kişilerin icra ettikleri meslekteki bilgi, beceri ve yetkinliklerini ispatladığı mesleki yeterlilik belgesinin nasıl alınacağına…
Mesleki Yeterlilik Belgesi Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? sorusuna bir yanıt arıyorsanız öncelikle yeterlilik belgesi alacağınız kurumu detaylı bir şekilde araştırmanız gerekir. Bir kurumun bu belgeyi verebilmesi için, ilgili meslekte Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından, yetkili kuruluş olarak onaylanmış olması lazım. Bu kuruluşlar, sadece yetki kapsamındaki mesleklerde sınav uygularlar ve belgelendirme yapabilirler.
Yapmak istediğiniz işi belirledikten sonra bu mesleğe dair yeterlilik belgesi veren kuruma başvurmalısınız. Daha sonra ilgili kursa katılıp, sınavına girmeniz gerekmekte. Her meslek grubu için yeterlilik belgesi veren kurumlar başkadır.
Son olarak mesleğinizin ulusal yeterliliğinin bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmanız halinde mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanabilirsiniz.
İlk yorum yapan siz olun