SAT sınavının tam formunu, yani Scholastic Aptitude Testi bilmek, sınav öncesi süreçte oldukça avantaj sağlamaktadır. Yazımızda; Sat sınavı nedir? Sat sınavına nasıl hazırlanılır? Sorularının cevaplarını bulabilirsiniz. Öncelikle bu sınavın ne olduğu ile başlayalım. Sat sınavı; kolej ve üniversitelere başvuran öğrenciler için College Board (kar amacı gütmeyen bir ABD kuruluşu) tarafından oluşturulan standart bir değerlendirme testidir.
SAT sınavı (Scholastic Aptitude Test), ABD’de tanınan bir üniversiteye giriş sınavıdır. Test, üniversitelere bildiklerinizi ve bu bilgileri ne kadar iyi uygulayabileceğinizi göstermenizi sağlar. SAT sınavı, lise sınıflarında her gün öğretilen konular olan okuma, yazma ve matematik bilginizi test eder. Çoğu öğrenci SAT sınavına lisenin üçüncü veya son yılında girer ve çok sayıda üniversite kabul kararlarını vermek için SAT sınav puanlarını kullanır.
SAT sınavına girmek, gelecek vadeden bir öğrenci olarak sizin için doğru üniversiteyi bulmanın ilk adımıdır. SAT sınav puanlarının, üniversitelerin kabul kararlarını verirken dikkate aldığı birçok faktörden sadece biri olduğunu unutmamalısınız. Lise notları da çok önemlidir. Aslında, lise notları ve SAT sınav puanlarının birleşimi, üniversitedeki akademik başarınızın en iyi göstergesidir. Dünyanın her yerindeki yüksek öğretim kurumları, başvuru sahiplerinin yeteneklerini değerlendirmek için artık bunu lise notları, tavsiye mektupları ve ders dışı etkinliklerle birlikte kullanmaktadır.
SAT sınavları farklı bölgelerde farklı aralıklarla yılda 7 kez yapılmaktadır. Hemen hemen her ülkedeki belirli merkezler yılda en az 5 test yapmaktadır. Revize edilmiş SAT sınav modeline göre, iki bölümden (Kanıta Dayalı Okuma ve Yazma [EBRW] ve Matematik) oluşan üç saatlik bir testtir.
SAT sınavının puanları 400-1600 aralığındadır. Sat sınavı nedir? Sat sınavına nasıl hazırlanılır? Sorusunu cevaplamaya devam ediyoruz. Sınavda başarı sağlamak da bu anlamda tüm detaylara bağlıdır. SAT sınavında başarılı olmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Her şeyden önce, sınavın yapısını bilin. SAT formatı Matematik, Dil, İngilizce ve Okuma bölümlerini içerir. Sınava girmeden önce tüm müfredatı tamamladığınızdan emin olun.
- Bir zaman çizelgesi yapın ve ona bağlı kalın.
- Güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamak için deneme testleri yapın ve hazırlığınızı buna göre planlayın.
- SAT sınavında başarılı olmak ve doğru üniversiteyi seçmek, doğru yaklaşımı benimsemediğiniz ve doğru insanlara danışmadığınız sürece korkutucu bir deneyim olabilir. SAT sınavının tam formundan, SAT sınav konularından puanlara kadar en küçük detayları bilmeniz gerekir.
- Sadece Matematik Testi kısmında hesap makinesi kullanabilirsiniz.
- Sınav merkezinizi değiştirme, kaydı iptal etme, son başvuru tarihinden sonra kaydı iptal etme, geç kayıt ve bekleme listesi ücreti gibi şeyler için ek ücretler olduğunu unutmayın.
- Mükemmel bir strateji oluşturmanın yanı sıra zaman yönetimi becerilerinizde size yardımcı olacaktır.
SAT sınavının amacı, öğrencilerin zekasını ve anlayışını belirli kitaplarla sınırlandırarak gerçekleşemeyecek daha geniş ve evrensel bir şekilde test etmektir. Bununla birlikte, bunlar SAT sınavı 2022 müfredatının bir parçası olan bazı unsurlar ve temalardır.
Okuma bölümünde beş pasaj vardır: biri kurgudan, biri felsefe ve günlük hayatın genel temalarından, biri ekonomi/sosyoloji/psikolojiden ve ikisi de günlük bilimden. Adayların pasajları okuması ve verilen bağlamdaki soruları akıl yürütme ve argümanlarla cevaplaması gerekir.
Yazma ve Dil Testi: öğrencilerin dil kurallarına dikkat ederek fikirlerini ifade etmeleri ve ifade etmeleri gereken 4 bölümden (bilim, kariyer, tarih, beşeri bilimler ve sosyal bilimler) oluşur. Bazı sorular ayrıca adaylardan verilen pasajlardaki dilbilgisi ve sözdizimi hatalarını düzeltmelerini ister.
Matematik için SAT müfredatı, her iki alt bölümde de Cebir, Problem Çözme ve Veri Analitiği ve İleri Matematik’ten sorular içerir. SAT muhakeme sınavının 3 ana bölümü vardır. Mevcut SAT sınav modelini parçalara ayırarak açıklamak, bu noktada en doğrusu olacaktır.
Bölüm 1 ve 2: EBRW (Toplam Soru: 96, Zaman Sınırı: 100 dakika, Puan Aralığı: 200-800)
EBRW’nin iki bölümü vardır: Okuma Testi ve Yazma ve Dil Testi.
Okuma Testi: 65 dakikalık süre sınırı olan 52 soru
Yazma ve Dil Testi: 35 dakika süreli 44 soru
Size uygun bir pasaj okuma stratejisi oluşturarak SAT okuma puanınızı iyileştirebilirsiniz. Sınava girmeden önce kendinizi deneyin. Bir zamanlayıcı ayarlayın ve bölümü zamanında tamamlayıp tamamlayamayacağınıza bakın. Son olarak, bölümünüzü analiz edin, zayıflığınızı bilin ve üzerinde çalışın.
Bölüm 3: Matematik bölümü de 200-800 puan aralığına sahiptir:
Hesap makinesiyle matematik: 25 dakikada 20 soru
Hesap makinesi olmadan matematik: 55 dakikada 38 soru
Soruları daha hızlı çözmek için geri çözme, sayıları toplama gibi stratejilere aşina olun. Bu bölümü çözerken yapma eğiliminde olduğunuz hatalara dikkat edin.
İlk yorum yapan siz olun