İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Gönüllü Hizmeti Nedir? Kabul Şartları Nelerdir?

EVS, Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak ifade edilebilir. İlgili hizmeti merak eden kişiler EVS (Avrupa Gönüllü Hizmeti) nedir? Kabul şartları nelerdir? Gibi soruları sıklıkla sormaktadır. Avrupa Birliği’ne üye ve üye adayı ülkeler arasında gerçekleştirilen bir AB projesi olarak karşımıza çıkan EVS, 18 – 30 yaş arasındaki kişilerin başvurusunu kabul etmektedir. Avrupa Birliği içerisinde yer alan ülkelerden herhangi birine giderek asgari yaşam şartları içerisinde bu ihtiyaç tutarı AB fonundan karşılanmak üzere 2 ay – 1 yıl süreleri arasında gönüllü olarak 35 saat çalışabilmektedir.

İlgili programın tam şekli çevre çalışmaları olarak ifade edilebilmektedir. Çevresel çalışmalar, çevresel sistemde ya da organizmalardaki doğal ya da yapay değişikliklerin durumuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar olarak ifade edilebilmektedir. Çevrenin bir tek fiziksel ve biyolojik formlarının incelenmesini değil, aynı zamanda sosyal hayat içerisindeki kültürel faktörleri ve insanların çevresel etkilerini de içermektedir. EVS, insanların çevre ile olan iletişimini ve etkileşimini sistematik olarak incelemekte olan çok disiplin sahibi bir alandır. Doğal çevrenin ve yapılı çevrenin, hatta bunlar arasındaki ilişkinin incelendiği geniş bir çalışma alanı olarak ifade edilebilmektedir. Yüksek lisans başta olmak üzere lisans derecesinde çevre çalışmaları açısından birçok derece programı yer almaktadır. Çevre çalışmaları (EVS) konuları arasında etik, politika, antropoloji, coğrafya, siyaset, kanun, kentsel planlama, doğal kaynak yönetimi, kirlilik kontrolü, planlama, sosyal adalet, sosyoloji, felsefe, ekonomi gibi konular yer almaktadır.

EVS kabul şartları arasındaysa şunlar yer almaktadır;

  • 18 – 30 yaş arasında olmak,
  • Program içerisine dâhil olan ülkelerden birinin vatandaşı olmak,
  • Daha önceden ilgili programa katılmamış olmak,
  • 2 ay – 1 yıl arasındaki zaman dilimlerini kabul etmek,
  • Temel düzeyde İngilizce bilgisinin var olması,

gibi şartlar yer almaktadır.

EVS Başvurusu Nasıl Yapılır?

EVS (Avrupa Gönüllü Hizmeti) nedir? Kabul şartları nelerdir? Sorularını yanıtladıktan sonra başvurunun nasıl yapılacağına geçebiliriz. EVS – AGH hizmetleri kapsamında yurt dışına çıkmak adına herhangi bir proje ihtiyacı bulunmamaktadır. Halihazırda bulunan projelerden birine katılmak ya da yeni başlayanlarla beraber bir proje hazırlamak mümkündür. Projelerin ne olduğunu öğrenmek adına öncelikle projeye gidilecek, yani katılım sağlanacak ülkeye gidilmesi için gönderen kuruluş ihtiyacı bulunmaktadır.

Gönderen kuruluşlar genel olarak ev sahibi kuruluşlarla gönüllü kişilerin kabulünün yapılacağı anlaşmalara sahiptir. Projeler her noktasıyla hazırdır ve sadece adayları beklemektedir.

Bir diğer yol ise kişilerin bireysel olarak hareket etmeleridir. Proje bulma aşamasında bireysel olarak hareket edip daha sonra buna uygun bir şekilde gönderen kuruluş ile programa dâhil olunabilir. İki yöntemde de AGH sürecini başlatmak, belirtilen şartların sağlanması halinde hızlıca mümkündür. Başvuru süreci için CV – Motivasyon Mektubu gibi aşamalar söz konusudur.

EVS Hizmetine Katılmanın Faydaları Nelerdir?

EVS, bir gençlik programı olarak ön plana çıkmaktadır. Önceliği de Avrupa bilincini kazandırmak ve kazanmaktır. Sosyal hizmet için çalışarak refah seviyesinin yükselmesinde önemli katkılarda bulunulmaktadır. Bu projede gönüllü olmak da ilgili bilinci destekleyerek sonraki kişilere aşılamaktır. EVS aynı zamanda İngilizce başta olmak üzere birçok yeni dili öğrenmek ya da zaten belli bir derece bilinen dilin gelişimini sağlamak açısından da oldukça faydalıdır. Bunun yanı sıra yeni yerler görmek ve insanlar tanımak, kısacası yeni kültürler tanımak da faydalar arasında yer almaktadır. Yeni insanlarla tanışmak, başka insanlarla birlikte iş yapabilme kapasitesini geliştirmek, iş hayatı için çok önemlidir. CV bilgilerinizde ayrıca  bu durumun yer alması, asıl ülkenizde iş başvuruları açısından oldukça önemli olmaktadır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın