İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?

Harçsız öğrenci pasaportu nedir sorusu, öğrencilerin güncel olarak merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Harçsız Öğrenci Pasaportu, 25 yaşını geçmemiş, öğrenim hayatına devam etmekte olan kişilerin harçsız bir şekilde alabileceği bordo renkli bir pasaport çeşididir. İlgili pasaportun normal bordo pasaporttan tek farkı, para ödenmeden elde edilmesidir.

25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden herkes bu pasaport için başvuru yapabilmektedir. Tatil amaçlı ya da eğitim amaçlı yurt dışına çıkılabilir. Yani çıkış amacında da bir fark aranmamaktadır. Ancak kişi 18 yaşın altında ise defter bedeli adı altında bir tutar ödemek zorundadır. Bunun nedeni çocukların çok hızlı bir şekilde bedensel değişim göstermeleridir. 18 – 25 yaş arasında alınan bu pasaport, öğrencilik devam ettiği sürece geçerliliğini korumaktadır. Yani 18 yaşında bu pasaportu 7 seneliğine alabilmektesiniz.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Avantajları Nelerdir?

  • Pasaport için harç bedeli ödenmemektedir. Yalnızca defter bedeli adı altında cüzi bir miktar alınmaktadır.
  • Bu pasaportu almak için Türkiye’de okumak şart değildir. Öğrenci değişim programları sayesinde yurt dışında okuyan ya da dil kursu – yüksek lisans gibi sebeplerle yurt dışında bulunan kişiler de Harçsız Öğrenci Pasaportu için başvurabilmektedir.
  • Normal bordo pasaporttan hiçbir fark bulunmamaktadır. Bordo pasaport ile girilebilen her ülkeye, harçsız öğrenci pasaportu ile de girilebilmektedir.
  • Harçsız Öğrenci Pasaportu ile 77 farklı ülkeye vizesiz olarak gidilebilmektedir. Farklı ülkeler görmek, gezmek ve kültürler tanımak açısından oldukça faydalıdır.
  • Ülkelere giriş yapıldığında kalış süreleri farklılık gösterebilir. Bu nedenle ilgili ülke şartlarını iyi bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Harçsız öğrenci pasaportu nedir gibi bir sorunun ardından en merak edilen soru ise bu pasaportun nasıl alınacağı noktasında oluşmaktadır. Öncelik olarak evrakların toplanması gerekmektedir. İlgili evraklar şu şekildedir;

  • TC kimlik numarasının üzerinde yazıldığı kimliğin aslı,
  • 2 adet standartlara uygun şekilde çekilmiş biometrik fotoğraf,
  • Daha önceden alınan eski pasaportlar (varsa)
  • 18 yaş altı için defter bedelinin ödendiği belge. Bu bedel 2022 yılı için Maliye Bakanlığınca 225 TL olarak belirlenmiştir. Defter bedeli her yıl değişmekle birlikte anlaşmalı bankalarca ödenebilmektedir.
  • Öğrenci belgesi. Bu belge, Türkiye’de ya da yurt dışında öğrenci olma durumuna göre değişmektedir. Öğrenci Türkiye’de okuyorsa okuldan ıslak imzalı öğrenci belgesi alabilir. Ya da en çok 60 gün önce E-devletten alınmış öğrenci belgesi de geçerli sayılmaktadır. Öğrenci yurt dışında okuyor ise harçsız öğrenci pasaportu için konsolosluğa öğrenci belgesi ile başvurabilir.
  • Harçsız bordo pasaportu için evraklar toplandıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr adresinden uygun olan güne ve saate randevu alarak randevu zamanında belgeleri ile gidip başvuru yapabilmektedir. Eğer pasaport onaylanırsa 3 ile 7 gün arasında verilen adrese ilgili pasaport gönderilmektedir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın