İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mevlana Değişim Programı Nedir?

Mevlana Değişim Programı nedir sorusuna öncelikle yurtiçinde eğitim veren Yükseköğretim kurumlarıyla Yurt dışında eğitim veren Yükseköğretim kurumlarını kapsadığıyla başlayabiliriz. Programın; söz konusu yerlerdeki kurumlar arasında öğretim elemanları ve öğrenci değişimini mümkün kıldığı cevabını verebiliriz. diğer değişim programlarıyla arasındaki fark ise coğrafi bölge ayrımı yapmaksızın bünyesindeki hareketliliği tüm dünyadaki Yükseköğretim kurumlarını kapsamasıdır. Mevlana Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler için eğitim süresi en az 1 yarıyıl en fazla iki yarıyıl şeklindedir. Bu süre öğretim elemanları için ise En az 1 hafta ve en fazla 3 ay süre ile ifade edilmektedir. Buna benzer şekillerde dünyanın tüm bölgelerinden Öğretim elemanı ve öğrenciler, Türkiye’deki Yükseköğretim kurumlarında eğitim görebilirler.

Mevlana Değişim Programına Başvuru İçin Neler Gerekir?

Mevlana Değişim Programı nedir sorusunun cevaplarından sonra program, öğrenciye neler katabilir sorusunun da cevaplanması gerekir. Bu eğitim programı ile öğrenciler yurtdışında eğitim alma fırsatını yakalarlar. Bu da öğrenciye öncelikle analitik ve çok yönlü düşünmeyi, ayrıca karşılaştırmalı bir bakış açısına sahip olmayı öğretir. Programın kapsamında yurt dışına giden öğrenciler, edindikleri akademik deneyim ile birlikte gittikleri ülkenin özelliklerini, kültürünü yerinde deneyimleme olanağı bulmaktadır. Bunun gibi birçok fayda, öğrencilere edinecekleri tecrübe ile birlikte kariyer planı oluştururken yararlı olacaktır. Ayrıca bu kariyer planlarına ulaşma sürecinde de öğrenciler önemli avantajlar elde edebilmektedir.

Mevlana Değişim programına başvurmak için öğrencilerin sağlaması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlerden ilki; öğrencinin örgün eğitim sağlayan bir Yükseköğretim programında kayıtlı lisans, yüksek lisans, önlisans ya da doktora öğrencisi olması şartıdır. Ayrıca lisans ya da ön lisans öğrencilerinin başvuru için akademik not ortalamasının 4 üzerinden 2,5 ve üstü olması gerekir. Bu durum, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için daha farklıdır. Yüksek lisans ile doktora öğrencilerinin sağlaması gereken not ortalaması ise en az 3 olmalıdır. Programa başvuru için gereken puan yüzdeleri ise %50 dil ve %50 not ortalaması şeklindedir.

Lisans ve önlisans programlarında 1. sınıfta ya da hazırlıkta okuyan öğrenciler, eğitime başladıkları ilk yarı yıl içerisinde bu programdan faydalanamazlar. Ayrıca, bilimsel hazırlık ve hazırlık dönemlerinde olan doktora ve yüksek lisans öğrencileri de yine ilk yarı yıl içerisinde programdan faydalanamazlar.

Mevlana Değişim Programı Genel Bilgiler Nelerdir?

Mevlana Değişim programında öğrenci yurt dışında eğitim görürken, yurt içinde kayıtlı olduğu Yükseköğretim kurumunda dönem kaybı yaşamaz. Ancak bunun için kriterler bulunmaktadır. Öğrenim protokolünde sayılan derslerin açık bir şekilde belirlenmesi sayesinde öğrenci bunu dikkate alabilir. Belirlenen ders ya da derslerin başarı ile geçilmesi durumunda öğrenci, ülkeye geri döndüğünde dönem kaybı yaşamamaktadır. Bunun dışında programa katılan öğrencilerin, öğrenim süreleri boyunca aldıkları tüm burs ve kredileri devam eder. Ayrıca, gidilecek Yükseköğretim kurumuna ayrı bir eğitim öğretim ücreti ödenmez. Öğrenci, sadece ödemekle yükümlü olduğu kendi öğrenim ücretini kendi kurumuna ödemeye devam eder.

Değişim programının kapsamında Türkiye’ye gelen öğrencilere YÖK Yürütme Kurulu tarafından önceden belirlenen oranlarda burs ödenmektedir. Öğretim elemanlarına ise YÖK Yürütme Kurulu yetkisinde ek ders ücretleri ödenebilmektedir.

Yorumlar kapatıldı.