International Baccalaureate (IB) nedir sorusu, ilgili okul programını merak edenler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Açılımı Uluslararası Bakalorya Organizasyonu olarak yapılabilen ilgili program, ilk kez Cenevre kentinde, 1968 yılında, ticaret ile uğraşmayan, yani ticari olmayan bir kurum olarak kurulmuştur. Kurulduğu tarihten bu yana en akılcı ve en yetkin eğitim programı olarak tanımlanmaktadır. Kuruluşunun amacı ise, lise – üniversite eğitimini kendi ülkesinin dışında başka yabancı bir ülkede sürdüren kişilere ortak bir müfredat hazırlamaktır. Bunu oluştururken ise mutlaka evrensel ilkelere göre hareket etmektedir.
İlgili program, 16 – 19 yaşları arasındaki kişiler için hazırlanmıştır. Geniş kapsamlı ve üniversite öncesinde gerçekleşecek 2 yıllık bir program olarak ifade edilmektedir. İlgili programı seçen ve başarıyla bitiren öğrenciler ise uluslararası geçerliliği olan IB diplomasının sahibi olurlar. Türkiye’de ise MEB’e uygun olarak üniversiteye giriş öncesi müfredata uygun şekilde hazırlanmıştır. MEB gerekliliklerinin karşılandığı bu anlamda ifade edilmektedir.
- sınıf, bu diplomaya hazırlık sınıfını oluşturmaktadır. Bu yıla Pre-IB adı verilmektedir. Meslek seçimine göre asıl müfredat belirlenir ve belirlenen eğitime bu yıl içerisinde hazırlık alıştırmaları yapılmaktadır.
International Baccalaureate (IB) Programı Ders Programı
International Baccalaureate (IB) nedir sorusuna yanıt verdikten sonra ilgili programın amaçlarına ve ders programına geçebiliriz. Ana amaç olarak şunlar edinilmektedir;
- Öğrencilerin IB program içeriklerini ve önemi hakkında gerekli bilgileri kazanmalarını,
- Zamanlarının en iyi ve verimli biçimde kullanılmasını sağlayarak kendilerine en uygun çalışma tekniklerini ve yöntemlerini geliştirmelerini,
- Yazma yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olmalarını,
- Bağımsız düşünmeyi ve eleştirel fikirler ortaya koyma becerilerini geliştirmeyi,
- Bireysel gelişimlerine, okuluna ve toplumlarına, çevreye duydukları sorumluluk bilinciyle bu konularda yardımcı olmayı amaçlar.
Diploma adayları, altı grubun her birinden sunulacak seçenekler arasında bir ders seçmek durumundadır. Türkiye’de Anadil ve sosyal bilimler dersleri Türkçe olarak, diğer dersler İngilizce olarak okutulmaktadır.
- Grup A1 Dil Grubu: Öğrencilerin en başarılı olduğu dilinde, yani ana dilinde edebiyat çalışmaları yapılmaktadır.
- Grup A2 Dil Grubu: İkinci bir dil eğitimi ve bu dilde edebiyat dersi grubu.
- Grup: İşletme ve Yönetim, Bireyler ve Toplumlar, ITGS, Felsefe,, Ekonomi, Psikoloji gibi dersler okutulur.
- Grup: Fizik, Kimya, Biyoloji gibi doğa bilimleri,
- Grup: İleri düzey ve standart düzey olmak üzere matematiğin her kolu.
- Grup: Seçmeli derslerden oluşur.
International Baccalaureate Programında Dersler Dışındaki Zorunluluklar Nelerdir?
İlgili programda dersleri başarı ile geçmenin yanı sıra bazı zorunluluklarda bulunmaktadır. Bunlardan ilki bitirme tezi olmaktadır. IB diploma programında en önemli parçalardan birisi olan bitirme tezi, öğrencilerin seçeceği altı derse ait bir konunun, programlar dahilinde olarak ilgi duymuş olduğu bir konu üzerinde yoğunlaşıp, okuldan atanacak bir danışman öğretmen gözetiminde hazırlayacağı en az 4000 kelimelik bir tez hazırlamak zorundadır. Bu rakamda dipnot ve kaynakça yer almamaktadır.
Bilgi kuramı dersinde, bilginin çeşitli şekillerinin kökeni ve geçerliliği incelenmektedir. Öğrenci bu derste bilgiye dair keşif ve ortaya çıkış ile alakalı kişisel bakış açısı edinir. Bu ders, IB diploma programına özel olarak hazırlanan bir derstir. 2 yıllık müfredat programına yayılacak şekilde bu dersin en az 100 saat görülmesi gerekmektedir.
IB felsefesinde temel olarak bireyin bütün olarak eğitimi yer almaktadır. Bu nedenle her diploma adayı, genel olarak öğrenci CAS çalışmasında yer alır. İki yıl içerisinde bu çalışma ile beraber yaratıcılık, etkinlik ve hizmet faktörleri geliştirilir. TOK, CAS, EE alanlarında gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Yapılmaması durumunda diploma almaya hak kazanılamaz.
İlk yorum yapan siz olun