Dikte, kelime anlamı olarak bir metni yazdırmak anlamına gelmektedir. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinde bu uygulama, kelimeleri hecelere bölmek suretiyle uygulanmaktadır. Okuma bu şekilde gerçekleştirilir. Bu sayede, hece ve kelime bilgisi gelişerek bu konularda ilerleme sağlanmaktadır. Pratik yaparak daha da ileri seviyelere çekilebilir.
Dikte çalışması, yukarıda bahsedildiği üzere ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin, yazma, noktalama işaretlerini öğrenme, dinleme, okuma, telaffuz ve tüm bu unsurları iyi bir şekilde gerçekleştirmeye yarayan bir pratiktir. Öğrenci, bu pratikte sadece dinleyerek yazdığı ve okuduğu için öğrenme daha çabuk gerçekleşmektedir. Belirlenen kelimeler daha hızlı, kolay ve pratik bir şekilde öğrenilir. Dikte çalışmalarının en önemli faydası ise kelimeleri hecelerine doğru ayırarak doğru okumayı sağlamasıdır.
Dikte Çalışması Nasıl Yapılır?
Dikte çalışmaları genelde iki heceli kelimelerden başlamaktadır. Bunun amacı, en alt seviyeli kelimelerden başlayıp üst seviyeli kelimelere geçişin daha kolay olmasını sağlamaktadır. Daha sonra ilgili kelimeler üç heceli ve dört heceli şeklinde devam edecektir. Sonraki sınıflarda (örneğin 2.sınıf) öğrencilere cümleler halinde okumalar yapılmaktadır. Cümleler de kelimelere benzer olarak kolaydan zor seviyeye doğru gitmektedir. Bu etkinlik ile birlikte öğrencilerin hem dinleme hem de yazma becerisi arttırılmaktadır.
Yukarıdaki etkinlikler öğrencinin doğru telaffuz ve okuma – yazma – dinleme becerilerini geliştirme amacı güder. Bu haliyle öğrenci okuma bilmiyorken alfabeden sonraki aşamalarda dikte çalışmasıyla birlikte bu becerileri kazanır. Sonraki aşamalarda müfredata göre hareket edilecektir. Bunlar haricinde ilgili çalışmanın kelimeleri doğru bir şekilde hecelerine ayırmaya yarayacaktır.
Dikte Çalışması Örnekleri Nelerdir?
Örnekler 1. Sınıf – 2. Sınıf şeklinde ayrılacaktır. Birinci sınıf için anlatacak olursak metinler şu şekilde okunmaktadır;
Öncelikle iki, daha sonra üç heceli kelimelere geçilerek şu etkinlikler yapılabilir.
Meh – Met
Öy – le
Ko – lay
Kelimeler ile dikte çalışması yapıldığından dolayı kelimelerin anlamca uyumlu olmasına gerek yoktur. Bu gibi kelimelerden sonra üç heceli kelimelere geçiş yapılması gerekmektedir. Bunu da şu şekilde örnekleyebiliriz;
Se – vi – yor.
Gel – mi – yor.
An – lam – sız.
İkinci sınıflar için yapılacak çalışmalar ise yine bu şekilde kelimeleri hecelere bölerek yapılacaktır. Ancak farklı olarak hecelere ayrılan kelimelerle bir cümle kurulmalıdır. Yani gidişat iki kelimeli, üç kelimeli şeklinde gitmelidir. Örneğin iki kelimeli cümleler şu şekilde olacaktır;
Ali – gel – me – di.
Bu – gün – Cu – ma.
Daha sonra üç kelimeli cümlelere geçilerek dikte çalışmasının kapsamı genişletilebilmektedir. Öğrenciler bu şekilde daha doğru bir okuma düzeni içerisine gireceklerdir.
Dikte Çalışması Kimlere Yapılır?
Dikte çalışması ilköğretim seviyesindeki öğrencilere yapılmaktadır. Bu kapsamda 1, 2, 3. Sınıflar ile bu çalışma yapılabilmektedir. İlgili çalışmanın gelişmiş hali de öğrencilere uygulanabilir. Ancak gelişmiş uygulamalar daha üst sınıflar için daha iyi olacaktır. Bu haliyle dikte çalışmasından daha fazla verim alabilirsiniz.
İlk yorum yapan siz olun