Öğrenme sürecinde öğrencilere destek olan uygulamalardan biri olan istasyon tekniği, aktif katılım, grup çalışmaları ve iletişimin güçlendirilmesi açısından önemli sayılan tekniklerden biridir. İstasyon tekniğinin uygulanmasındaki temel amaç, başlanmış bir işe katkı sunma ya da başlanmış bir işi bitirme amacına ulaştırmaktır. Bu tekniğe göre belirli bir konu üzerinde öğrenciler belirli istasyonlara ayrılarak onlara farklı türde görevler verilir. Örneğin öğretmenin belirlediği bir konu hakkında 5 istasyona ayrılan grupların birinden bu konu ile ilgili makale yazması, diğer grubun öykü yazması, üçüncü istasyonun şiir yazması, dördüncü grubun afiş hazırlaması ve beşinci grubunda resim yapması istenebilir.
Belirli hedeflerle ayrılan bu gruplarda, grupların heterojen olarak oluşturulması önemlidir. Yani gruplarda farklı karakterden farklı düzeyde öğrencilerin bir araya getirilmesi gerekmektedir. Bu heterojen olarak dağılmış grupların görevlerini doğru ve etkili bir şekilde yerine getirmesi için her grubun özelliklerine göre yeteri kadar süre ve destek verilmesine dikkat edilmelidir.
Bu tekniğe göre istasyon içerisindeki gruplar kendilerine verilen süre içerisinde görevlerinin yapabildikleri yere kadar tamamlarlar ve ardından kendisinden sonra gelen istasyona geçerler. Bu sayede tüm gruplar, bütün görev istasyonlarını gezer. Her grubun katkıda bulunduğu ve nihayetinde tamamladığı görevler ise etkinlik sonunda istasyon içerisinden belirlenen bir şef tarafından sınıfa sunulur.
İstasyon Tekniğinin Avantajları Nelerdir?
İstasyon tekniğinde öğretilmeye çalışılan temel fikir iş birliği, yarım kalan işi sahiplenme ve tamamlamadır. Öğrenci merkezli olarak gerçekleştirilen bu tekniğe göre öğrenciler aktif olarak sürece dâhildirler. Ayrıca istasyon tekniği öğrenciler arasındaki iletişim becerileri ve iş birliği açısından da oldukça önemlidir. Birbirlerinin görevlerini sahiplenen gruplar daha derin ve etkili bir iletişim içerisinde görevlerine odaklanırlar.
Bu teknik birbirleriyle iletişim içerisinde olan öğrenciler sayesinde, derse karşı ilgisiz kalan öğrencilerin ilgilerini çekerek katılımlarını arttırmayı sağlar. Farklı zekâ alanlarını kullanarak, farklı çözümlerin ve yolların birbirlerinden beslenmesine yardımcı olur.
İstasyon Tekniğinin Dezavantajları Nelerdir?
Bu yöntem, tüm istasyonların birbirleriyle iletişimde kalmasını gerektirdiği için sınıf ortamında gürültünün önlenmesi konusunda zorluklar yaşanabilir. Bu nedenle genellikle tüm sınıfı gruplara ayırmak yerine belirli periyotlarda sınıfları bölerek bu etkinliği gerçekleştirmek daha kolay olacaktır.
Gruplardaki öğrenciler kalabalık ve iletişim halinde olduğu için yapılan görev herkesin ilgisini eşit derecede çekmeyebilir. Görevlere karşı ilgisini kaybeden öğrenciler için istasyon tekniği etkili bir öğrenme yöntemi olmayacaktır. Öğrencilerin pasif kalmasını engellemek ve görevlere etkin bir katılım gerçekleştirmesini sağlamak için teknik süreci doğru bir şekilde yönetilmelidir.
DbfF4KITeli
PnJ1Plnkq6c
vcEaTgzeTHX
67Ur8r05JyA
3tYekEkviOI
xAiuHka3IQq
JR3W9WTTDYX
Kq4I0v9dySZ
tmfoZCdzYrt
wfQdVVI2SjN
Nm7fQWob3We
JfZVZmkCylD
EBYkTcvMfvZ
jX8v2DTmY2k
NP90izUmaYy
GTIqCBWASDK
J1orI9no49o
BFMnB8UwAAj
6OTIr0RfNHI
btqJNmvuPDO
ctiKY6sqiQ2
d2nGcdATVIX
K3l7IzhTRhe
vlZmJiqqNDW
kAEbymg8hb7
MTJu4Dhrj38
mfPl9z7dGXs
JIaxXKOu3Hv
KwrhCfy2css
GogqbSPVIyh
v6pcKTRFx3I
vPvpXVqRVCI
NJWJM4P1Tdu
pCMigLbD8ds
FVMsS0HBSBH
lyjA4cSSldU