İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dijital Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Etkisi Nedir?

Teknoloji, her geçen gün anne – babalar ve çocuklar üzerindeki etkisini arttırmaktadır. Bunun altında yatan en temel neden teknolojinin insan hayatında bazı kolaylıkları sağlamasıdır. Ayrıca zaman kazandırma, erişilmesi güç olanı kolaylaştırması, bilgi paylaşımının sağlanarak gelişime katkı sunması, eğlenerek zaman geçirme olanaklarını yaratması gibi bazı nedenleri de bulunmaktadır. Peki, dijital teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisi nedir?

Özellikle pandemi döneminde teknolojinin etkisini daha çok üzerimizde hissettik. Teknolojiyi görünebilir hale getiren dijital teknolojik araçlardır. Bunlara televizyon, laptop, tablet, akıllı telefon, oyun konsolları şeklinde örnekler verebiliriz. Dijital teknolojik araçlar her yaştan kişileri etkisine alabilse de çocukları daha çok etkisi altına aldığı kesin. Çocuklar, çok erken yaşlarda bu cihazlarla tanışabiliyor. Ancak çocukların gelişimine olumsuz etkilerde de bulunulabilmektedir. Bu nedenle bu cihazların kontrollü bir şekilde kullanılması ve kullanılmasını sağlanması gerekmektedir. Çocukların en çok vakit geçirdiği etkinlikler arasında çizgi film izlemek yer almaktadır. Burada çocuğun ilgisini çekmek için olağanüstü efektler kullanılabilmektedir. Bunlar da çocukların hayal dünyalarında birtakım olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle kontrollü bir şekilde çizgi film izletilmelidir. 

Çocuklar dijital teknoloji ile meşgulken uykularından da olabilmektedir. Kaliteli uyku, gelişim açısından çok önemlidir. Bu nedenle ebeveynler mutlaka dikkat etmelidir. Çok yoğun olarak bu cihazlara maruz kalındığında, uyku problemleri ortaya çıkabilmektedir. Belirli sınırlarıyla birlikte bu cihazların kullanımına müsaade edilmelidir.

Teknolojinin Çocuklara Etkisi Nasıldır?

Çocukların teknoloji ile ilgilenmesi denildiğinde akla ilk olarak bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve en önemlisi televizyonlar gelmektedir. Teknolojinin olumlu yönlerinin olması kadar olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Bu nedenle çocukların bu mecralarda uzunca süreler bulunması, bazı psikolojik ve fiziksel sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle iletişim kurmada güçlük, bu anlamda ortaya çıkabilecek sorunların başında gelmektedir. 

Dijital teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisi nedir sorusuna yanıt vermeye devam edelim. Teknoloji, çocuğun hayatının merkezinde olmaması gereken bir özelliktir. Ebeveyn kontrolünde olması ve kısıtlanmış bir şekilde kullanılması bu noktada çok önemlidir. Burada siz ebeveynlere çok önemli görevler düşmektedir. Ebeveynlerin çocuğu yemek yedirmek ya da başka bir şeyi yaptırırken oyalamak amacıyla bu teknolojiye maruz bıraktığı da uygulamada görülen durumlar arasındadır. Bu, son derece yanlış bir durumdur. Oysa çocuğun okul öncesi döneme kadar bu teknolojilerden uzak kalması, çocuğun gelişimi açısından oldukça önemlidir. 3 yaşına kadar teknolojiden uzak bir şekilde çocuğunuzu büyütebilirsiniz. Okul döneminde de kısıtlı bir şekilde teknolojiden ödev ya da ders amacıyla yararlanılabilecektir.

Teknolojinin olumsuz etkisi, genelde abartılı kullanım sonucunda ortaya çıkmaktadır. Abartılı kullanım mevcutsa, bilin ki çocuğunuza teknolojinin olumsuz etkisi söz konusudur. Örneğin saatlerce bilgisayar başından kalkmayan bir çocuk düşünün. Gözlerinin bozulma derecesine göre fiziksel rahatsızlıklardan tutun da psikolojik bir takım rahatsızlıklara kadar bu anlamda birçok hastalık ortaya çıkabilecektir. Teknoloji bunun zemini hazırlayabilecek güçtedir. Bu nedenle teknolojinin faydalarından faydalanmalı, zararlarından ise uzak durulmalıdır. Bunu ancak kısıtlı bir kullanım ile sağlayabilirsiniz.

Teknoloji ve Çocuk Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Teknoloji ve çocuk konusunda aşağıdaki unsurlara dikkat edilmelidir;

  • Teknoloji, çocuğun hayatının merkezinde olmamalıdır. Buna göre kısıtlı kullanım tercih edilerek kontrol tamamen ebeveynde olmalıdır.
  • Teknoloji, abartılı kullanım sonucunda zararlı olabilmektedir. Bu nedenle günlük olarak kısıtlı süreler oldukça uygun olacaktır.
  • Ders ya da ödev yapmak, yine teknolojinin faydalarından yararlanmak adına uygun fırsatlardır.
  • Uzun süreler teknolojik aletlerle zaman geçirmek, bazı fiziksel – zihinsel problemlere neden olabilmektedir. Buna göre dikkatli kullanım sağlanması gerekmektedir. 

4 Yorum

  1. XRumer23kiz XRumer23kiz Ekim 11, 2024

    Hey people!!!!!
    Good mood and good luck to everyone!!!!!

  2. XRkiz XRkiz Kasım 8, 2024

    Hello!

    Good cheer to all on this beautiful day!!!!!

    Good luck 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir