İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ALES Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Akademik kariyer yapmak isteyenlerin birçoğu, ALES sınavını araştırmaktadır. ALES nedir başvuru şartları nelerdir? Sorusu da buna dair cevapları kapsamaktadır. ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı şeklinde açılımı olan bir sınavdır. ALES, günümüzde akademik kariyer yapmak isteyenler için çok önemlidir. Dolayısıyla ALES nedir başvuru şartları nelerdir gibi sorular gündeme gelmektedir. Araştırma görevlisi, okutman, öğretim görevlisi ya da uzman çevirici gibi unvanlara sahip olmak adına bu sınava girilmesi ve yeterli puan alınması şarttır. Doktora başvurularında da ALES sınavı ön plana çıkmaktadır. 

Mecburi hizmet yükümlülüğü adına yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitim için gönderilen öğrenciler de ALES ile muhataptır. Yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, çevirici, uzman, okutman gibi unvanlar ile atanmak için alanındaki puan türünden 70 puan alan adaylar başarılı sayılmaktadır. İyi bir ALES puanı, başvurularda avantaj sağlamaktadır. Çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES puanı, %50’lik bir paya sahiptir. Yani yüksek lisans için sıralama yapılırken oluşturulan puanın %50’si ALES puanından gelmektedir. Dolayısıyla ALES yüksek puanı, direkt olarak şansınızı arttırmaktadır.

Tüm üniversiteler yüksek lisans için ALES puanı istemektedir. Bazı üniversiteler için sadece ALES puanı yeterliyken, bazıları için ALES puanına ek olarak diploma notu, mülakat sonucu gibi dâhil edilecek bir dizi faktöre göre sıralama oluştururlar. Doktora başvuruları için ALES puan şartı ise 80’dir.

Kimler ALES’e Girebilir?

Bir lisans programından mezun olmuş ya da eğitim gören herkes ALES sınavına girebilmektedir. Denklik belgesinin olması şartıyla, yurt dışında lisans eğitimi görmüş bireyler de sınava başvurabilmektedir. Tezli yüksek lisans için ALES, önemli bir kriter konumundadır. ALES için bir sınırlama söz konusu değildir. Adaylar istediği kadar sınava girebilmektedir. Bir yere başvuru yapıldığında da adayların geçerliliği bulunan en yüksek ALES puanı dikkate alınmaktadır.

ALES, her ne kadar zor bir sınav gibi gözükse de yeteri kadar hazırlanıldığında bu zorluk aşılabilmektedir. Konular, sözel ve sayısal mantık üzerine kuruludur. Soruların zorluğu ya da kolaylığı tartışma konusu olsa da, zaman, en önemli unsurdur. Yani sınavda zamanınızı iyi yönetmeniz gerekmektedir. Adayların birçoğu, zaman konusunda sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu nedenle zorluk ve zaman konuları gündeme gelerek ALES’te bazı düzenlemeler yapılmıştır. ALES nedir başvuru şartları nelerdir sorularından sonra gelin bu düzenlemelere bakalım.

ALES’te Yapılan Yeni Düzenlemeler Nelerdir?

  • Test Sayılarında Azalma: Dört test bölümünden oluşan ALES, yeni sistemde iki bölüme indirilmiştir. Bu da sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacağı anlamına gelmektedir. Eski sistemde Sözel I – II, Sayısal I – II ayrımı ortadan kaldırılmıştır. 
  • Yeni ALES’te Test İçeriğinde Düzenleme: ALES sözel testi, cümlede, sözcükte ve parçada anlam, cümle – metin tamamlama, kesin yargı ulaşılan testler, düşünce akışını bozan ifadeleri bulma, parçada oluşan anlam bütünlüğünü sağlama gibi testler oluşmaktadır. Burada adaylar, temel dilbilgisi ve sözel akıl yürütme becerilerini test etmektedir. ALES sayısal testi ise birçok matematiksel konudan oluşacaktır. Burada da sıralama, analiz, çözümleme, mantık, yorumlama gibi akıl yürütme soruları yer almaktadır.
  • Yeni ALES’te Soru Sayısı Azaldığı İçin Toplam Süre Azalmıştır: Yeni ALES’te eskisini nazaran, toplam süre azalsa da soru başına ayrılan zaman artırılmıştır. Bu da adayların zaman problemini bir nebze olsun azaltacaktır. Toplamda 160 soru ve 180 dakika bulunmaktaydı. Yeni sistemde 50’şer sorudan sözel ve sayısal testler oluşmaktadır. Süre ise 150 dakika olmuştur. Bu da sınav stresini azaltacaktır. 
  • Eşit Ağırlıklandırılmayan EA Puanı, Eşit Ağırlıklı Hale Getirilmiştir: ALES sayısal ve ALES sözel puan türlerinin hesaplanmasında ağırlıklar değiştirilmemiştir. Ancak ALES Eşit Ağırlık puanı hesaplanmasında sayısal %50, sözel %50 ağırlıklı olacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca ALES sonuçlarının geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir